Voit kopioida naapurisi edunvalvontavaltuutuksen itsellesi!
“Naapuri kävi lakimiehen luona tekemässä valtuutuksen. Eikös siitä voisi kopioida? Vaihtaisin vaan nimet. Sehän on ihan laillinen kun se on lakimiehen tekemä.”
Tämän kommentin olen kuullut lukuisia kertoja luennoillani. Vastaan, että kyllä voit kopioida! Mutta se ei kannata.
Ymmärrän kysymyksen, koska valtuutus voi näyttää aika simppeliltä paperilta.
Kopiointia en kuitenkaan ihan oikeasti voi suositella kenellekään. Jokainen on vastuussa omista papereistaan, joten jokainen voi myös valita oman tapansa toimia.
Kun muutin nykyiseen kotiini pari vuotta sitten otin yhteyttä omaan vakuutusyhtiööni. Kotivakuutukseen tehtiin muutoksia, koska osoitteen lisäksi muuttui esimerkiksi asunnon neliöiden määrä. Samalla tarkistettiin minun ja tyttöjeni muut vakuutukset että ne on kunnossa.
Ja luojan kiitos viime vuonna oli vakuutukset ajantasalla! Kesällä sairastuin ja hoitokuluja sairaalakäynneistä ja leikkauksista tuli melkoisesti. Sen lisäksi syksyllä tuhopolttaja sytytti talomme tuleen ja koko varastomme tuhoutui. Onneksi olin noihin taitekohtiin varautunut vaikka en niitä tilannut tai edes osannut odottaa. Vakuutus teki tehtävänsä ja sain korvauksia.
Jos olisin kopioinut kaverini vakuutuksesta tiedot omaan kotivakuutukseeni olisivät jääneet korvaukset saamatta. Vakuutus on tietysti eri asia kuin valtuutus, mutta sait ehkä kiinni mitä tarkoitin.
Älä siis kopioi toisen edunvalvontavaltuutusta jos haluat että se toimii kaikissa tilanteissa. Valtuutus on henkilökohtainen asiakirja jonka sisältö perustuu sinun lähipiirisi ja omaisuutesi laatuun ja määrään. Älä myöskään tee valtuutusta jonkin mallin mukaisesti ellet todella tiedä mitä ovia valitsemasi määräykset avaavat ja mitä ne sulkevat.
Jos mietit mistä asioista valtuutuksessa pitäisi määrätä, tilaa Edunvalvontavaltuutus arkikielellä -opas kotiisi.
Jos taas haluat varata ajan valtuutuksen tekemistä varten tai tarkistaa aiemmin hankkimasi valtuutuksen oikeellisuuden, ota yhteyttä Tiinaan.
Terkuin Taitekohdan Tiina.