Loppuelämäsi aikajana
*VAROITUS! Sisältää suoraa puhetta. Ei herkille.*
Jos elämässä joku on varmaa niin se on varmaa että kuolet.
Nyt olet kuitenkin vielä elossa ja pystyt tekemään viisaita valintoja loppuelämääsi varten. Se on hyvä juttu se!
Seuraavassa kuvassa näet loppuelämäsi aikajanan. Tämä on meidän ihan joka ikisen aikajana.
Aikajana on jaettu kolmeen ajanjaksoon:
1 ) Tämä hetki. Nyt. Elät elämääsi ihan tosta noin vaan päivästä toiseen ja ohjaat itse arkeasi. Teet lukuisia valintoja heti aamusta lähtien ja tiedät omista asioistasi kaiken. Vähän voi olla kremppaa siellä tai täällä, mutta sinä sanelet päiväsi kulun ja pidät elämän lankoja käsissäsi. Tämä nykyinen ajanjaksosi voi kestää vielä tunnin tai iästäsi riippuen jopa vuosikymmeniä. Kukaan ei varmuudella tiedä milloin tämä loppuu. Mutta se loppuu.
2) Tämä ajanjakso ei tule kaikille (onneksi!), mutta hyvin monelle meistä kuitenkin. Tämä elämänvaihe tulee silloin, jos sairastut tai vammaudut vakavasti. Tämän elämänvaiheen voit välttää ainoastaan kuolemalla ns. saappaat jalassa eli ettet tarvitse kenenkään toisen apua itsesi tai asioittesi hoitamisessa. Toivoisin, että jokainen meistä pääsisi lähtemään ilman kakkosvaihetta, mutta himputin harvalle se onni osuu. Ajanjakso 2 voi kestää päivistä vuosikymmeniin. Tähän elämänvaiheeseen on todella tärkeää valmistautua, jos haluat elää sen ajan hyvin! Valmistautumisella parannat myös läheistesi tilannetta, sillä heille sinun kakkosvaiheesi tulee olemaan entistä raskaampi ilman sinun hoitamaa ennakointia!
3) Kolmas ajanjakso tarkoittaa sitä, että elämäsi tiimalasissa hiekka valui loppuun ja kuolit. Sinun kohdaltasi arki on ohi, mutta läheistesi arjen on jatkuttava surusta huolimatta. Heillä on nyt edessään asioittesi hoitaminen päätökseen. Ennakoimalla voit helpottaa heidän tilannettaan.
Eri lait eri elämänvaiheissa
Eri vaiheissa pätevät erilaiset lait. On tärkeää ymmärtää erilaisten asiakirjojen vaikutus ja voimassaolo. Se mitä me arjessa pidämme itsestään selvänä tai maalaisjärjellä ajateltuna viisaalta tai jopa sukulaisuussuhteen perusteella oikeutetulta voikin lakien puitteissa olla kiellettyä. Siksi on oltava ajoissa hereillä, etteivät läheisesi joudu keskelle byrokratian rattaita tai pahimmassa tapauksessa syrjäytetyksi päätöksenteosta sinua koskevissa asioissa.
Useat pariskunnat kertovat tehneensä testamentin, jottaa “turvataan puolison tilanne jos jotain ikävää sattuu”. Testamentti onkin hyvä, mutta siitä on hyötyä vasta vaiheessa 3. Niin kauan kun ollaan elossa on aivan sama mitä testamentissa lukee.
Jos jotain ikävää sattuu, mutta puoliso ei kuole vaan jää vaiheeseen 2 lähtee asiat menemään hyvin nopeasti päin #%¤”ä! Tässä on se syy, miksi kaikkiin -joka ikiseen- elämän vaiheeseen on varauduttava. Vakava aivoinfarkti, kaatuminen, liikenneonnettomuus tai etenevä muistisairaus johtaa vääjäämättä kohtaan 2.
Olemme kaikki samalla viivalla näissä arpajaisissa. Kuka joutuu kakkosvaiheeseen, kuka suoraan kolmoseen?
Voit tehdä elämäsi tärkeimmät asiakirjat vain ollessasi elämäsi aikajanan 1. vaiheessa. Mietipäs vakuutusten hankintaa: hankit ne silloin, kun kämppä ei vielä ollut tulessa tai hirvi ei ollut lähelläkään autosi nokkapeltiä. Tässä pätee täsmälleen sama juttu. Tee valinnat nyt kun olet vielä tolpillasi ja tolkuissasi.
Hankintalistan tärkeimmät:
1) Edunvalvontavaltakirja
2) Hoitotahto
3) Hoivatahto
4) Testamentti
Edunvalvontavaltuutus
Tehdään vaiheessa 1, voimassa vaiheessa 2
Jotta joku toinen voi tehdä päätökset puolestasi tulee hänellä olla siitä kirjallinen lupa. Ilman paperia (eli edunvalvontavaltakirjaa) aviopuolisosi, vanhempasi, lapsesi tai vaikkapa naapurin Pentti ovat kaikki yhtä vähän oikeutettuja asioihisi kajoamaan. Tai paremmin sanottuna heillä kaikilla on yhtä vahvat oikeudet kajota asioihisi eli ei yhtään. Sukulaisuus, tahto tai rakkauden määrä ei anna oikeuksia, niitä on jokaisella yhtä vähän silloin kun läheinen joutuu 2. vaiheeseen. Jos et ykkösvaiheessa tee valtuutusta, kakkosvaiheeseen jouduttuasi luvan asioihisi antaa viranomainen sille kenet katsoo parhaaksi. Hän siis voi olla aviopuolisosi, lapsesi, naapurin Pentti tai viranomainen (herra tai rouva X), joka ei välttämättä koskaan edes tapaa sinua. Valitse siis itse luottohenkilösi NYT ja laita mustaa valkoiselle. Toistan vielä: NYT.
Edunvalvontavaltakirja on tarkkaakin tarkempi paperi, joka on jokaiselle henkilökohtainen ja yksilöllinen. Sinun ja naapurisi kotivakuutuksiakaan ei ole tehty samalla sabluunalla, joten kierrä kaukaa netistä löytyvät edunvalvontavaltuutuksen mallilomakkeet. Jos valtuutuksen tekee henkilö, joka ei aidosti tiedä mitä on tekemässä on lopputuloksena #&%#”moinen hässäkkä joka kaatuu läheistesi setvittäväksi. Ja josta sinä joudut maksamaan kalliisti. Älä oikaise. Tämä ei ole viisas paikka säästää ja tehdä itse. Ota yhteys asiantuntijaan.
Aloita asiaan perehtyminen vaikka siitä, että luet kirjoittamani Edunvalvontavaltuutus arkikielellä -oppaan (linkki lisätietoihin jutun lopussa). Kun olet lukenut oppaan tiedät millainen valtuutuksen pitää olla ja millaisen juuri sinä tarvitset. Käänny edunvalvontavaltakirjan laatimisen suhteen asiantuntijan puoleen eli henkilön, joka on perehtynyt nimenomaisesti tähän lakiin. Juristin koulutus ei valmenna tämän lain erityispiirteiden osaajaksi, joten mieti tarkkaan kenelle maksat asiakirjan laatimisesta.
Hoitotahto
Tehdään vaiheessa 1, voimassa vaiheen 2 lopussa
Mieti miten haluat toimittavan, kun elämäsi on kääntymässä vaiheeseen 3. Yritetäänkö elämääsi pitkittää kaikin olemassa olevin keinoin vai annetaanko kuoleman tulla kun se on luonnollisesti tulossa. Tämä ei tarkoita hoitamatta jättämistä, kuoleman tulon nopeuttamista tai eutanasiaa. Kun otat kantaa omiin hoitolinjauksiin vaiheessa 1, ei läheistesi tarvitse tehdä vaikeita päätöksiä puolestasi vaiheiden 2 ja 3 taitteessa. Kuolemasi lähestyessä heillä on ihan tarpeeksi stressaava ja raskas tilanne muutenkin joten hoitotahdolla voit sitä piirun verran helpottaa. KUKAAN ei halua ottaa kontolleen toisen elämän päättymistä tai jatkumista, usko pois! Tee päätökset siis itse ajoissa. Ota siis kantaa siihen, miten haluat elämäsi loppuvaiheessa tehtävän.
Hoitotahto on hyvin erilainen asiakirja, kuin edunvalvontavaltuutus. Tässä ei ole tarkkoja lain vaatimuksia. Voit googlettaa hoitotahtolomake-malleja ja napata niistä itsellesi sopivia ilmaisuja. (Yksi parhaista malleista on Sipoossa kehitetty hoitotahto.) Kun olet perehtynyt asiaan riittävästi kirjaudu pankkitunnuksillasi omakanta.fi ja etsi sieltä hoitotahto-nappula. Siellä on tyhjä sarake mihin voit tahtosi kirjata. Kun kirjaat tahtosi suoraan kanta-arkistoon, ei todistajia tarvita. On tärkeää, että hoitohenkilöstöllä on tieto tahdostasi, koska he sitä tietoa tarvitsevat ja omakannasta tieto välittyy heille.
Kerro päätöksistäsi myös läheisillesi! Heillä ei ole pääsyä sinun omakanta-tietoihisi, ne kun ovat vain sote-ammattilaisia ja sinua varten. On tärkeä itse huolehtia tiedon välittäminen läheisillesi muulla tavalla. Kerro heille tai kirjoita tieto jonnekin saataville.
Hoivatahto
Tehdään vaiheessa 1, voimassa vaiheessa 2.
Miten haluat elää vaiheessa 2? Jos olet kyvytön tekemään päätöksiä, puhumaan tai liikkumaan mikä on sinulle silloin tärkeää? Mitä haluat kuulla, nähdä tai tuntea? Vaikka makaisit sängyssä 24/7 voi elämäsi olla elämisen arvoista. Tieto sinulle tärkeistä asioista vain pitää olla saatavilla ja käytettävissä! Kirjaa tahtosi nyt ja pidä huoli, että läheisesi tietävät mistä tieto on löydettävissä. Läheisesi ovat niitä, jotka elämäsi laadusta pitävät huolen ja tekevät valinnat puolestasi. Hoivatahtoa ei kannata kirjata omakantaan, koska läheisilläsi ei ole sinne pääsyä. Tähän ei ole tiettyä mallia tai kaavaa, kirjaa hoivatahtosi siten kuin hyvältä tuntuu.
Testamentti
Tehdään vaiheessa 1, voimassa vaiheessa 3.
Kuolemasi jälkeen omaisuutesi jaetaan. Jakamiseen vaikuttaa moni asia, esimerkiksi oletko naimisissa tai onko sinulla lapsia. Mieti miten omaisuutesi jaettaisiin nyt. Jos et ole tyytyväinen jakotapaan, voit tehdä muutoksia testamentilla. Voit ihan itse päättää mihin tai kenelle omaisuutesi kuolemasi jälkeen menee, mutta lapsiasi et voi jättää täysin perinnöttömiksi (paitsi erityistapauksissa). Jos omaisuutesi on yhteistä puolison kanssa mieti olisiko hänen hyvä periä sinun osuutesi ennen lapsiasi/lapsianne. Puoliso ei peri automaattisesti omaisuutta. Käänny tässäkin asiassa perhejuridiikkaan erikoistuneiden asiantuntijoiden puoleen. (Voin vinkata erinomaisia osaajia, jos et itse tiedä sopivaa.)
Nämä sairaan tärkeät ( ja sairaantärkeät) paperit tulee olla kunnossa kaikilla +18-vuotiailla! Nämä ovat yhtä tärkeitä, kuin vakuutukset.
Itse eläisin mieluummin ilman vakuutuksia, kuin valtuutusta.
Yhteenveto:
-Voit itse valita, kun teet valinnat ajoissa. Voit valita itsellesi mieluisan loppuelämän.
-Toivominen tai suullinen sopiminen ei riitä. Paperit on löydyttävä todisteeksi.
-Tee valinnat itseäsi, mutta myös läheisiäsi varten. Heitä paperit helpottavat todella paljon.
-Valitsemalla ennakkoon säästät rahaa (jos joudut vaiheeseen 2).
-Älä viivyttele tai lykkää asian hoitamista. Ala hommiin!