Miten yritykseni käy jos sairastun äkillisesti ja vakavasti?
Kuulin eilen kahdelta eri taholta yrittäjistä, joiden yritystoiminta lamaantui hetkessä, kun yrittäjä sairastui äkillisesti ja vakavasti. Kyllähän se taas herätti!
Onko suutarin lapsella kenkiä, eli kuinka varautumisen lähettiläs on varautunut omaan sairastumiseensa?
Kuvitellaan tilanne, jossa joutuisin vaikkapa aivoinfarktin takia sairaalaan. Olisin tiedottomana enkä voisi tehdä mitään. Mitä tapahtuisi yritykselleni ja muille asioilleni?
Ensimmäisenä olisi huoli tytöistäni, koska heillä olisi luonnollisestikin suurin hätä. Onneksi isänsä ja toiset isovanhemmat asuvat lähellä ja pääsisivät tyttöjen tueksi pikimmiten. Olen tehnyt jo vuosia sitten HOITOTAHDON, johon olen kirjannut erityisenä toiveena tyttöjeni huomioimisen siinä tilanteessa, jos olen vakavasti sairastunut tai kuolemassa. Silloin tyttöjeni henkisen hyvinvoinnin tukeminen on kaikkein tärkeintä. Aikuiset kyllä jotenkin pärjää, mutta lapsia täytyy auttaa ymmärtämään ja kestämään tilannetta. Valitettavan usein omaisten tukeminen unohtuu vakavissa tilanteissa ja siksi muistuttelen siitä hoitotahdossani jo etukäteen.
Seuraavana ongelmana sitten lienee raha-asiat. Tällä hetkellä kenelläkään ei ole pääsyä minun tai yritykseni tileille. En ole antanut tilinkäyttöoikeuksia kenellekään. Tätä kuitenkin suosittelen kaikille niille pariskunnille, jotka asuvat yhdessä. Itse asun kolmestaan tyttöjen kanssa ja mieheni asuu Jyväskylässä, joten meillä on taloudet erillään. Todellisuudessa siis kukaan ei pääsisi maksamaan laskujani heti.
Olen tehnyt EDUNVALVONTAVALTUUTUKSEN, jossa olen nimennyt isäni hoitamaan kaikki asiani, jos en itse pysty. Niinpä isäni tulisi vahvistamaan valtuutukseni Hämeenlinnan maistraattiin*. Mukaan hän tarvitsisi lääkärintodistukseni minun kyvyttömyydestäni asioitten hoitamiseen. Vasta sen jälkeen hänellä on laillinen oikeus edustaa minua.
*Tämän vuoden loppuun saakka isäni joutuisi tulemaan Hämeenlinnan maistraattiin asioimaan, koska se on minun kotikuntani maistraatti. Ensi vuoden alusta lähtien maistraatit ja väestörekisterikeskus muuttuvat Digi- ja väestötietovirastoksi, jolloin asioida voi missä toimipisteessä tahansa.
Vakuutusyhtiöön isäni pääsee hoitamaan kaikki tarvittavat jutut valtuutukseni avulla. Muussa tapauksessa se ei onnistuisi. Ilman etukäteen kirjoittamaasi lupalappua minkään asian hoitaminen ei suju vaivatta!
Puhelinliittymät, vuokrasopimukset ja kaikki muutkin mitä tänään hoidan itse, hoitaisi isäni.
Jos taas olisi niin, että isäni olisikin vaikka dementoitunut tai kuollut on valtuutuksessa nimetty hänelle sijaiseksi isosiskoni. Jos ei isä, niin sisko hoitaa. Helpottavaa on tieto siitä, että aina oma perheeni on se, joka päättää asioistani. Ja oma väki tuntee tyttöni, joten he varmasti toimivat tyttöjen parasta ajatellen.
Valtuutuksessani olen myös nimennyt kaikki ne henkilöt, jotka saavat hoitohenkilöstöltä tiedot minusta ja voinnistani. Jos en olisi antanut lupaa etukäteen, hoitajat eivät voisi kertoa voinnistani salassapitosäännösten vuoksi. Eli äitini ja pikkusiskoni voivat soittaa sairaalaan ja heille kerrotaan kuulumiseni jos en pysty itse kertomaan voinnistani.
Vaikka olen luultavasti keskimääräistä paremmin valmistautunut kaikenlaisiin elämän taitekohtiin, huomaan että vielä on tekemistä. Jonkun pitäisi esimerkiksi päästä tiedottamaan asiakkailleni jos olen estynyt tekemään sovittuja töitäni. Yksinyrittäjälle tässä onkin aika monta mietinnän paikkaa, jotka pitää selvittää!
— — —
P.S. Jos joku miettii, miksi en ole nimennyt miestäni mihinkään näistä asiakirjoista:
Asiakirjoja tehdessä on syytä muistaa, että henkilöt valitaan järkevyysjärjestyksessä. Ei rakkausjärjestyksessä. Tein paperit vuosia sitten, jolloin olin eronnut lasteni isästä. Vaikka nyt olen kihloissa Kimmon kanssa en ole uusinut papereita, koska emme asu yhdessä. Isäni tuntee tytöt ja myös tyttöjen isän +muun suvun, jolloin (tyttöjen) asioiden hoitaminen heidän kanssaan olisi mutkatonta jos jotain ikävää minulle kävisi.
Mutta jos jonain päivänä laitan hynttyyt yhteen Kimmon kanssa, muutan myös paperini.